NZ - Christchurch & Akaroa

Christchurch
 
Vårt sista stopp på våran resa var Christchurch där vi ett par dagar senare skulle skiljas åt och åka åt olika håll.
Vi passade då på att gå ut en sista gång tillsammans och vad lyckad kvällen blev! Hade så roligt. Började först med predrinks på hostellet som vanligt innan vi gick ut. Träffade ett par killar på första stället som vi sen hängde med resten av kvällen. En av dem agerade privatchaufför och tourguide så då åkte vi runt till olika barer och klubbar och avslutade sedan kvällen med maccas och en sväng upp på Cashmere Hill för att titta på utsikten, perfekt avslut på kvällen.
 
 
Akaroa
 
En av dagarna så for vi ut till Akaroa som är en liten stad vid kusten utanför Christchurch. Spenderade mestadelen av dagen där då vi gick runt i den lilla byn, tog en fika och ba chillade. Åkte sedan tillbaka till campingen vi hade sovit på innan och sov en natt till där.
 
Tog en annan väg och åkte uppe bland bergen på vägen tillbaka till campingen, det var så dimmigt satt man såg knappt 10m framför bilen. Kändes som man åkte bland molnen vilket vi lika gärna kunde ha gjort då vi var så högt uppe på bergen.
 
Dagen efter så packade vi ihop alla våra saker och städade ur bilen och for sedan och lämnade tillbaka den.
Resan började nu närma sig slutet och vi sa hejdå till Viktoria som skulle åka tillbaka till Australien på eftermiddagen medan vi sov en natt till på ett hostel för att sedan åka till Thailand morgonen efter.
 

NZ - Hanmer Springs, Goose Bay & Kaikoura'

Hanmer Springs
 
Då vi missade några långa walks längs vägen pga vädret så hade vi lite tid över så då tog vi en sväng till Hanmer Springs innan vi åkte vidare mot Kaikoura. I Hanmer Springs så spenderade vi hela dagen på deras välkända spa där man fick bada i 10-tal olika thermal pools (pooler uppvärmda av värmen från marken) och bara koppla av. Var så skönt för både kropp och själ men mest kroppen då man den senaste månaden sovit i en hård och trång bil. 
Passade även på att äta en god lunch i restaurangen på spa:t då vi i princip har levt på nudlar och tonfisk.
 
 
 
Goose Bay & Kaikoura
 
Åkte sedan norrut mot Kaikoura där vi stannade en bit utanför och campade vid vattnet på Goose Bay camping vilket måste ha varit campingen med bästa utsikten på hela resan. 
Dagen därpå så for vi en bit ovanför staden Kaikoura för att gå till Ohau Waterfall. I vattnet nedanför vattenfallet så simmade sälbebisar och lekte runt, så söta.
 
Solnedgång
 
 
 
 
 
For sedan tillbaka till Goose Bay för ännu en natt på den campingen.
Runt 5 på morgonen så vaknar jag till och möts utav denna view! Solen var påväg att gå upp igen och det var så otroligt vackert.
 
Helt vanlig morgon när man är on the road
 
En av huvudanledningarna till att vi for till Kaikoura var att de har en whale watching - tour där man åker ut med en båt och kollar på valar och delfiner. Då touren inte var förrän på eftermiddagen så åkte vi upp till en utikiksplats och hade picnick. Åkte sedan ut till havs och var där ute i ca 3h där vi fick spotta ett par valar och massa delfiner.
 
 
 
 
 
 
 

NZ - Lake Clearwater & Mt Sunday'

Lake Clearwater
 
En av de finare campingarna vi bodde på var vid Lake Clearwater där vi bjöds på denna utsikten innan sovdags.
 
Mt Sunday
Anledningen till varför vi sov vid Lake Clearwater var att det låg nära vårt nästa äventyr vilket var att åka och gå upp på Mt Sunday. Det var på detta 'lilla' berg som de byggde upp staden Edoras i LOTR. Var riktigt fint där uppe med underbar utsikt.
 
Mt Sunday
 
 
 
 
 

NZ - Lake Pukaki & Tekapo'

Lake Pukaki & Tekapo
 
Påvägen upp till Mount Cook så åkte vi förbi/längs Lake Pukaki som var så himla fin sjö. Helt klartblått vatten med de snötäckta bergen i bakgrunden. När vi kört ytterligare någon timme så började det spöregna och storma så när vi väl kom fram till Mount Cook där vi tänkt gå en walks så gick det inte. Tredje gången irad vi inte kunnat gå walks pga. vädret, så tråkigt. Vi satte oss då på ett café i området och drack en kaffe istället.
Åkte sedan heeeeela vägen tillbaka ner till Pukaki och for sedan vidare mot Tekapo där utsikten över den sjön inte var så pjåkig heller.
 
Lake Pukaki
Lake Tekapo
 
 
 

NZ - Moeraki Boulders, Clay Cliffs & Omarama'

Andra stoppet blev i Oamaru där vi gick längs stranden för att kolla på 'Moearaki Boulders'
 
 Åkte sedan vidare till Omarama för att kolla på The Clay Cliffs. 
 
Efter det så virrade vi runt ett tag innan vi hittade våran camping för natten där vi lagade middag och spelade lite fotboll innan vi gick och la oss.
 
 
 

NZ - Utgång & Shag Point'

Efter en dag på chokladfabriken så bestämde vi oss för att gå ut i Dunedin. Checkade in på ett hostel och började sedan göra oss iordning och drack predrinks med våra roomies och några andra från hostellet. Gick sedan ut på en barrunda med hela gänget. 
 
Dagen efter så checkade vi ut vid 10, gick till Velvet Burger och åt en burgare till frukost. 
For sedan och halvt gick upp längs världens brantaste gata!
 
Chillade i Dunedin stad ett tag innan vi begav oss mot våran camping för natten som låg i Warrington. Campade nästintill denna fina strand.
 
 
Dagen efter så klev vi upp tidigt och började vår resa mot Mount Cook med ett par inplanerade stopp påvägen.
Här stanande vi till vid Shag Point och kollade på sälar.
 
 
 

NZ - Dunedin, Tunnel Beach & Cadbury Chocolate Factory'

Dunedin
 
Då alla walks i Milford var stängda pga. regnet så drog vi vidare direkt efter morgoncruisen. Vi åkte då rätt över landet till Dunedin där vi for till Tunnel Beach och gick en liten walk ner till den lilla stranden. 
 
 
 
 
 
 
 
 I Dunedin så fanns också en Cadbury (typ deras motsvarighet till Marabou) chokladfabrik, för en chokladälskare som jag så var det självklart att gå en tour där man fick se hur de tillverkade chokladen. Man fick tyvärr inte ta några bilder där inne.
 
 
 
 
 
 

NZ - Milford Sound'

Milford Sound
 
Efter två dagar i Queenstown så rörde vi oss mot Milford Sound. Då vägen dit var relativt lång så stannade vi på en camping utanför och sov där. Vaknade morgonen efter dessvärre till spöregn vilket innebar att vi inte skulle kunna gå Milford Sound-tracken som sägs ska vara superfin, lite surt. Vi hade dock bokat en båt cruise som vi åkte på ändå där det bjöds på frukostbuffé och fantastiska vyer när vi åkte igenom fjorden i 3h. 
 
 
 
 
 
 
 
Gjorde även olika stopp påvägen tillbaka till Te Anau där vi bland annat kollade på detta
 
 

NZ - Queenstown'

Queenstown
 
Då Queenstown är känt för att vara en partystad så fick vi självklart lov att testa utelivet där. Vi började med att checka in på ett hostel innan vi började fixa oss inför kvällen. Drack predrinks på hostelet innan vi gick ner till stan. Det enda stället jag kommer ihåg vad det hette var Cowboys där vi spenderade mestadelen av kvällen med 1L öl för en billig peng och skönt häng i form utav antingen gamla pensionerade rugbyspelare eller backpackande irländare. 
 
Bästa bilden där killen till höger spiller sin öl över sig själv pga att en av gubbarna drog upp Viktoria för att va med på bilden.
 
 
Dagen efter spenderade vi på hostellet innan vi gick ner till stan för att testa på den kända Fergburger till middag! Den var helt underbart god, förstår verkligen hypen över den. Den var så god satt vi åt en till frukost dagen efter aswell.
 
 
Inte helt fel utsikt till middagen
 

NZ - Lake Wanaka & Glenorchy'

Vägen ner till Wanaka var hur fin som helst. Ena stunden körde man längs kusten och andra stunden körde man över berg. I Wanaka så käkade vi lunch vid stranden och strosade sedan runt den mysiga staden innan vi åkte ner till Queenstown. Sovde på en camping vid Lake Wakatipu. På kvällen så spelade vi fotboll och lärde känna flera människor som bodde på samma camp som ville va med och spela fotboll, riktigt kul.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Glenorchy
 
Dagen efter så åkte vi på världens finaste väg upp till Glenorchy där planen var att gå Routeburn-tracken men då vi glömde svänga av så åkte vi ut till ingenstans vilket vi insåg efter vi kört en timme eller så haha. Men det var kul också då vi fick köra på coolaste vägarna där både kor och får gick lösa. Körde sedan tillbaka och svängde av vid rätt ställe och lagade lunch. Gick sedan en sväng på Routeburn ändå innan vi åkte tillbaka och checkade in på ett hostel då det vankades utgång!
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

NZ - Maruia Falls & Fox Glacier

Maruia Falls
 
Dagen efter så var planen att åka enda ner till Franz Josef & Fox Glaciärerna. Gjorde ett stopp vid Maruia Falls påvägen.
 
 
 
 
Fox Glacier
 
Stannade till vid Franz Josef glaciären men det var alldeles för molnigt för att kunna se något vilket visas på första bilden här nedanför. Åkte då vidare mot Fox Glacier. Då vi hade kört hela dagen och det började bli sent så tog vi in på en camping och lagade middag innan vi gick och la oss.
Dagen efter så gick vi upp till Fox Glacier och tittade. Då vädret fortfarande inte var det bästa och det var molnigt så såg man tyvärr inte så mycket men vi fick se slutet av glaciären i alla fall. 
Började sen den 4-5h långa bilturen ner mot Lake Wanaka och Queenstown.
 
 
 
 
 
 
 

NZ - Abel Tasman National Park & Nelson Lakes'

Abel Tasman National Park
 
Första äventyret på sydön var att promenera och kajaka i Abel Tasman Park. Åkte racerbåt ut till en av stränderna och promenerade sen där i 1-1.5h tills vi mötte upp våran söta kajakguide och åt lunch innan det var dags att ge sig ut på vattnet. Jag låter bilderna tala för sig själva! Var hur magiskt som helst. Vågade inte ta med mig kameran då vi skulle va i vattnet så mobilbilderna får duga. 
 
 
 
 
 
 
Fick lov att facea en av mina största rädslor vilket är hängbroar. Mer eller mindre sprang över haha.
 
 
Var klar på eftermiddagen så då körde vi ner Nelson National Park där vi bodde vid en av Nelson sjöarna. Var helt sjukt fin utsikt. Spenderade hela kvällen med att spela fotboll och dricka öl. 
 
 
 
 
 

NZ - Wellington'

Wellington
 
Efter våran magiska vandring i nationalparken så började vi brassa ner mot Wellington. Då det var rätt långt så stannade vi till på en camping i Eketahuna där regnet verkligen öste ner hela kvällen.
Klev upp i någorlunda tid morgonen efter och körde ytterligare nåra timmar ner till Wellington. Stannade till vid Kaitoke Regional Park där scener ur lotr hade spelats in. Om jag inte minns fel så gick vi runt i skogen som användes Rivendell i filmerna. Måste verkligen se om filmerna så att jag fattar vart vi har varit haha. Viktoria som är lotr-expert hade dock stenkoll på alla ställen och till vad de använts.
Åkte sedan ner till Wellington där vi for till 'The Weta Cave' vilket är ett museum/workshop där man gick runt och kikade på olika filmrekvesita som använts vid flera storfilmer som King Kong, Lotr, Avatar etc. 
 
Letade sen upp en camping där vi chillade resten av kvällen och gick och la oss rätt tidigt då vi skulle ta bilfärjan över till sydön morgonen efter. 
 
 
 
 
 
 
 
 

NZ - Huka Falls & Tongariro National Park'

Taupo och Huka Falls
 
Lämnade Rotorua och rörde oss nermot Taupo där vi spenderade dagen med att strosa runt i deras lilla stad och gick sedan en promenad vid sjön. Jag som dock upptäckte att mitt körkort försvunnit där satt med på en bänk och surade medan Evelina & Viktoria gick vid sjön haha. Påvägen till Taupo så stannade vi och sov på camping som låg bredvid detta mäktiga vattenfall! Så vackert men även högljutt haha. 
Efter en dag i Taupo så rörde vi oss ner mot Tongariro National Park där vi hittade en camping uppe vid vulkanerna.
 
 
 
 
Tongariro National Park
 
I denna nationalpark (som även är NZ äldsta) så hittar vi de 3 aktiva vulkanerna Mt. Taranaki, Mt. Ngauruhoe (mer känt som Mt. Doom från LOTR) och Mt. Ruapehu. Denna gång så gjorde vi en 5h lång hike vilket var värt varenda minut! Vi hade tur med vädret vilket gjorde att sikten var felfri över vulkanerna. 
 
Påväg till campingen där vi bodde natten innan
 
 
När vi kom fram så blev det korv med bröd till middag, class!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

NZ - Maori Village'

Whakarewarewa - The Living Maori Village
 
Efter en härlig morgon i Waimangu så rörde vi oss mot Rotorua där vi gjorde lite lunch på parkeringsplatsen innan vi gick en tour där man fick vandra runt med en guide inne i en maorisk by. Nästan hela Rotorua ligger på vulkanisk mark vilket inte var ett undantag här. Touren var väldigt intressant då man fick lära sig om hur de levde och hur de använde sig av värmen som kom från marken. Till exempel här nedan så ser man bilder på deras olika thermal pools som användes till matlagning. De kokade alltså all sin mat i det kokheta vattnet for example, så smart och miljövänligt!
 
 Deras stadshus. Det var här bröllop, begravningar etc. hölls.
 Den vulkaniska marken är så varm så lite här och var så kom det ånga ur marken
 Deras "kök" där de tillagade all mat
Till exempel så ser man nedanför hur de kokar sin majs. 30-40 sekunder nere i poolen och de är klara att äta. 
 Som tur så lyckades vi tajma ett utbrott från en av gejsarna som fanns i byn.
 

NZ - Rotorua, Okere Falls & Waimangu Volcanic Valley'

Okere Falls
Klev upp rätt tidigt och begav oss vidare mot Matamata där vi droppade av Viktoria på Hobbiton medan jag och eve for in till en liten stad i närheten och drack kaffe. 
 
Hämtade upp henne 2h senare och rörde oss sedan inåt landet mot staden Rotorua där vi började med att fara ut till Okere Falls där vi gick och tittade på de 3 "småa" vattenfallen.
 Man kunde även åka rafting nerför floden vilket vi dock inte gjorde
Var också väldigt populärt att hoppa från träd, klippor och allt möjligt ner i floden 
 
 
 
Waimangu Volcanic Valley
 
Strax söder om Rotorua så stannade vi till vid Waimangu Volcanic Valley där vi hikeade runt i ett jättestort volkaniskt område i några timmar. Var hur coolt som helst att gå runt där i "världens yngsta geotermiska system" där vi fick se både gejsar, en av världens största hot springs och massa andra grejer (som jag inte kommer namnen på just nu haha) som formats utav vulkanerna runtom. 
 
 
 
 
 
 
 
 

NZ - Kaiete Falls, Tarunga & Mt Maunganui'

Kaiete Falls
 
Brummade sedan ner till staden Tauranga efter en natt på en camping i Whangamata. Åkte först till Kaiete Falls och gick en walk ner till själva vattenfallet. Här på norra ön så var det hyffsat varmt så svetten rann som aldrig förr. 
 
 
 
Mt Maunganui
 
Efter vandringen till vattenfallet så for vi tillbaka in till Tauranga där det blev lite energipåfyllning i form utan pb & jelly-mackor innan vi skulle gå upp till toppen av Mt Maungani. 
Berget ligger i änden av staden och alla trappsteg och klättring var verkligen värt det, så himla fint där uppe!
 
Lånad bild från google men där ser man bra vart berget låg, så coolt med ett sånt berg mitt i alltihop, typsikt nz.
 
 
 
 
 Uppe på toppen var det folk som hoppade ut från berget med fallskärmar, en helt vanlig lördagsförmiddag för vissa.
 
 Så söta får som bodde uppe på berget
 
 
Åkte sedan söderut och campade den natten i McLaren Falls Park. En av de finare campingarna på resan och rekommenderas verkligen om man ska till Hamilton från Tauranga.
 
Preperation av dagens middag
 
 
 

RSS 2.0